Uncategorized

Doğa Sporları nedir ?

Doğada yapılan, insan sağlığına ve zihinsel gelişimine katkı sağlayan, doğal yaşama saygı gösteren sporların tümüne doğa sporları denir. Doğa sporları günümüzde teknolojinin beraberinde getirdiği hareket azlığı ile başa çıkmak için her yaş ve meslek grubundan insanın ilgi odağı haline gelmiştir.

DAĞCILIK

Dağcılık sporu içerisinde mücadele ruhunu üst düzeyde yaşatan, zaman zaman risk almayı gerektiren, ekip çalışması ve uyum gerektiren bir spor dalıdır. Dağlarda yürüyüş ve farklı noktalarda kamp kurmanın yanı sıra teknik malzeme kullanarak tırmanma sporunu da kapsamaktadır. Belirli teknik ve emniyet yöntemlerinin geliştirilmesi ile kendine özgü disiplini ve ilkeleri olan bir spor haline dönüşen dağcılık, birçok doğa sporunun da önünü açmıştır.

DAĞ YÜRÜYÜŞÜ

Günü birlik olarak yapılan, sabah başlayıp akşam bitirilen dağ yürüyüşüdür.

KAMPÇILIK

Doğada geçirilecek günler için çadır kurup, konaklama eylemidir. Heyecan ve coşku içeren  kamp aktivitesi esnasında öğrenecekleriniz kent yaşamınızı da oldukca kolaylaştıracaktır. Kampçılık doğayı seven, yalnızlık arayan gençler ve açık arazide tecrübelerini paylaşan arkadaş ve aile grupları tarafından yapılmaktadır. Kamp hayatı size yeni deneyim ve beceriler kazandırarak hayata daha renkli ve pozitif bakmanızı sağlayacaktır. Burada en dikkat edilmesi gereken konu doğal hayata zarar vermeden imkanlar içerisinde yeme, içme, uyku, güvenlik vb. için temel yaşam şartlarını oluşturmaktır.

TREKKING

Fiziksel kondisyona göre parkur seçilerek yapılan yürüyüşlerdir. Rehber eşliğinde yapılan doğa yürüyüşü grup olarak yapılır ve amaç ortak hareket etmektir. Doğadaki görsel şöleni izleyerek stresten uzak kalabilirsiniz. Karia yürüyüş rotası üzerinde bulunan Ören den bu deneyimi günlük yada birkaç günlük yürüyüşler ile Bodrum, Akbuk ve milay yönünde yapabilirsiniz

KANYON

Türkiye, iklimsel ve cografi  özellikleri ile büyük kanyonlara sahiptir. Kanyon, yüzme, tırmanma, duvar ve şelale inişleri gibi birçok aktiviteyi kaya blokların arasında yapmaktır. Kaya bloklar arasında kilometrelerce uzunluğunda,  metrelerce derinlikte akarsular şelaleler oluşturarak aşağılara akmaktadır.

KAYA TIRMANIŞI

Kaya tırmanışı, denge, estetik, esneklik, güç ve zekayı bir araya getirerek, doğaya uyum sağlayarak ilerleyebilmeyi gerektiren bir spordur. Kaya tırmanışı, sportif tırmanış ve uzun duvar tırmanışı olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Kol ve bacak kaslarınını yoğun olarak çalıştıran tırmanış sırasında isabetli tercihlerde bulunmak gerekmektedir.

KAYAK

Kayak, sporcuların kayak malzemeleri ile kar üzerinde kayarak ilerlediği doğa sporudur.  Ülkemizde Uludağ, Palandöken ve Kartalkaya gibi bir çok kayak tesisi hizmet sunmaktadır.

KÜREK – SEA KAYAK

Kürek, insan vücudunun sınırlarını zorlayan ve kol ve bacak gücüne dayanan bir dayanıklılık sporudur. Tekne içinde sporcu raylar üzerinde hareketli olan bir oturağa oturup kürekleri çeker. Takım olarak yol alan kürekçiler arasında uyum ve birlikte hareket önemlidir.

MAĞARACILIK

Mağara Bilimi(Speleoloji), yürüyüş, kampçılık ve ip inişi gibi birçok sportif faaliyeti; ölçüm ve  haritalama gibi uzmanlık alanlarını; jeoloji, hidrojeoloji, biyoloji gibi bilim dallarını da içerisinde barındırır. Ülkemizde mağaralarının çoğunluğu, Orta ve Doğu Toroslar ile Batı Karadeniz bölgesinde bulunur. Spor ile bilimin iç içe olduğu önemli bir doğa sporudur

RAFTING

Rafting, kano ve nehir kayağı gibi sporlar yapabilmek için ülemizde akarsu potansiyeli bulunmaktır. Akıntının yüksek olduğu akarsu üzerinde raft adı verilen botlarla, rehberlerin denetim ve gözetiminde yapılmaktadır. Uyumlu bir takım ruhu içinde bulunduğunuz raftı devirmeden, kürekle yönlendirerek kayalar ve engeller arasından ilerlemeyi gerektirir. Türkiye’de Köprü çay, Dalaman, Melen, Fırat ve Çoruh nehirleri rafting yapmaya en elverişli nehirlerdir.

YAMAÇ PARAŞÜTÜ

Serbest paraşütlerle yamaçlardan koşarak atlayıp, yükselerek kuşlar gibi özgür hissettiren ekstrem bir spor türüdür. Yükseklik korkusu olmayanlar, eğitmen eşliğinde veya eğitimi aldıktan sonra yalnız yamaç paraşütü ile gökyüzünü keşfedebilir. Ülkemizde yamaç paraşütünün en  populer yeri Fethiye’de Babadağ-Ölüdeniz arasıdır.

SÖRF

Rüzgar sörfü, kitesörf ve dalga sörfü bu sporun en bilinen dallarıdır. Kitesurfing ve rüzgar sörfü sporları için rüzgar gücüne ihtiyaç vardır. Ülkemizde daha çok rüzgar sörfü, Alaçatı’da yapılmaktadır. Dalga sörfçüsü sahile yaklaşan dalgalarla üzerinde sörf tahtası ile haraket etmektedir.

Comments are closed.