Uncategorized

Canyoning Nedir?

Atlama, yüzme ve tırmanma gibi kondisyon gerektiren zorlu bir spor olan canyoning, özellikle son yıllarda maceraperestlerin en sık tercih ettiği ekstrem sporlardan biridir. Özel teknikler ve ekipmanlarla gerçekleştirilen spor hem Türkiye’de hem de dünyada büyük ilgi görür.

Canyoning, farklı spor branşlarının dik kayalarla çevrili derin kanyonlarda gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Kanyon geçişi olarak da ifade edilen spor, çeşitli zorluk seviyelerine sahip olan parkurlarda hem amatörler hem de profesyoneller tarafından yapılabilir.

Canyoning yapmaya karar verenlerin her türlü hava durumuna ve doğa koşuluna hazırlıklı olması gerekir. Yerleşim yerlerinden çok uzakta yapılan canyoning oldukça zor ve teknik bilgi gerektiren bir spor türüdür. Aynı zamanda yüzme, atlama, tırmanma gibi hareketleri yapabilmek için iyi bir kondisyon gerekir. 

Hem Türkiye’de hem de dünyada bulunan farklı yapılardaki kanyonların içinde şelaleler, yüksek debili su birikintileri, dar geçitler ve boğazlar ile dik kayalar bulunur. Kısa parkurlar en az 2-3 saat sürerken, uzun ve zorlu parkurlar için kamp yapmak gerekebilir. Bu özelliğiyle bireysel olarak da yapılabilen bu sporun, genellikle ekiple birlikte yapılması tavsiye edilir. 

Canyoning İçin Gerekli Malzemeler

Canyoning, kanyonların yapısına göre sporcular için zaman zaman tehlikeli olabilir. Kaya tırmanışları sırasında düşmeler ya da taşların yerinden oynaması nedeniyle yaralanmalar yaşanabilir. Büyük kütlelerin yer aldığı kanyonlarda bu kütleler bir kişinin ağırlığını kaldıramayacak yapıya sahip olabilir. Bu gibi durumlar için kullanılacak dayanıklı materyallerin önemi bir kat daha artar.

Kask

Özellikle kanyon içindeki çok dar geçitlerden geçerken olası tehlikelere karşı korunmak üzere kafa fenerine sahip kasklar kullanılması gerekir. İniş ve tırmanışlarda sporcuların kafalarına alacağı darbeleri önleyici dayanıklılıkta olan kasklar tercih edilmelidir.

Wetsuit

Neopren dalış elbiseleri ile yapılan canyoning özellikle yüzme sırasında sporcuların üşümesini önler. Wetsuit içine ise çoğu sporcu termal kıyafetler giyerek ekstra koruma sağlar. Bununla birlikte, pamuklu herhengi bir kıyafet yerine mayo ya da bikini de wetsuitlerin altında yeterli olacaktır.

Emniyet Halatı ve Kurtarma İpi

Kaya tırmanışlarında ve inişlerde statik ve esnek yapıda olmayan ip ve halatlar kullanılır. Esneyen ipler sporcuların güvenliğini riske atar. Temel halatların yanı sıra ortalama 5 metre olan yardımcı ipler de, sporcuların yanında taşıması gereken ekipmanlar arasındadır. 

Ayakkabı

Sağlam bir ayakkabı ya da su geçirmez özelliğe sahip botlar canyoning sporunun olmazsa olmazları arasında bulunur. Tabanları kalın ve sürtünme katsayısı yüksek ayakkabılar atlama ve zıplamalarda kaymaları önleyecektir. 

Canyoning Bodrumda Ne Zaman Yapılır ?

Yağışlar nedeniyle bahar ve kış aylarında canyoning yapmak oldukça tehlikelidir. Kanyonların içinde bulunan sular eriyen kar ve yağmurun etkisiyle bu aylarda oldukça yükselerek geçişleri kapatır. Bu nedenle canyoning sporunun yaz aylarında yapılması tavsiye edilir. 

Comments are closed.