Uncategorized

Yamaç Paraşütü malzemeleri

Kanat

Naylon ipek ve polyester karışımından yapılan kanatlar, uçmak için gerekli olan ilk malzemedir. Uçuş esnasında içi hava ile dolan yamaç paraşütü kanatlarının ağırlığı ise oldukça hafiftir.

Askı İpleri

Kanada bağlı olan 100’den fazla askı ipi bulunur. Bu ipler 2 mm ölçüsünde olup çok ince gibi gözükse de 150 kg’a yakın ağırlığı taşıyabilir.

Kuşam (Harness)

Pilotun uçarken karabinalarla kanada bağlı olduğu sert plastikten yapılan oturma yeridir. Bacak ve göğüsten bağlanan bu kuşam pilotun ve varsa yanındaki kişinin vücuduna göre ayarlanır. Bazı kuşamlarda hava yastığı, sırt koruyucu, cepler, yedek paraşüt koyma yeri bulunur.

Taşıyıcı Kolonlar

Kolonlar, askı iplerini kuşama bağlar ve ağırlığı ipler yoluyla taşır. Kalkış esnasında kanatları başa getirilmesi için kullanılan taşıyıcı kolonlar, frenlerin de bulunduğu yerdir.

Yedek Paraşüt

Uçuşa başlanılmadan önce yedek paraşütün olması gerekir. Yedek paraşüt asıl paraşütün uçuş özelliğini kaybettiği anda pilot tarafından devreye sokulur. Yaklaşık 5 m/sn hızla aşağıya inen asıl paraşütü toplamak ise yine pilotun sorumluluğundadır.

Kask

Tam yüz korumalı ya da korumasız olmak üzere iki çeşit yamaç paraşüt kaskı vardır. Bu kaskların havada herhangi bir kaza yaşanmasa bile iniş sırasında oluşabilecek çarpmalardan dolayı kullanılması zorunludur.

Telsiz

Eğitimlerde ve uçuşlarda kullanılan telsiz, yamaç paraşütü yaparken olması gereken bir ekipmandır. Telsizler havadaki diğer pilotlar ve kalkışa geçilen yerdeki ekip ile bağlantıyı kurmayı sağlar. 

Rüzgârölçer

Rüzgârın şiddetini ve darbe aralığını km cinsinden gösteren ve pilotun buna göre hareket etmesini sağlayan bir alettir.

Giysi

Yamaç paraşütü yapmak isteyenlerin merak ettiği şeylerden biri de yamaç paraşütü yaparken ne giyilmesi gerektiğidir. Genellikle yazın tatil beldelerinde yapılacak yamaç paraşütlerine katılacaksanız şort ve tişört gibi rahat kıyafetler giymelisiniz. Yamaçtan kalkış sırasında koşmanızı ve hareket özgürlüğünüzü kısıtlamayacak kıyafetler ve ayakkabılar olmasına dikkat etmeniz gerekir. Eğer esintili bir yerde yamaç paraşütü yapacaksanız ise havada üşümemek için üzerinize kazak/hırka giyebilirsiniz.

Gözlük

Amatör olarak yamaç paraşütünü deneyimleyecek olanların profesyonel bir gözlük kullanmasına gerek yoktur. Ama güneşten ve rüzgârdan korunmak için gözünüzü saracak ve yüzünüzden düşmeyecek bir güneş gözlüğü kullanmanız faydalı olacaktır.

Comments are closed.